Mrazák se nejednou stává skladem potravin, které jsme hned nespotřebovali, ale už ani nevyužijeme. Víte, co všechno v ní máte a co se v jaké nádobě skrývá?
Mrazák by měla být dobrým pomocníkem a ne místem, kam ukládáme to, co už nepotřebujeme nebo nezvládneme sníst. Jak ji co nejlépe využít? Stačí, když se vyhneme chybám, které dělá většina z nás.
Zde jsou ty nejčastější:
Nesprávné balíte jídlo
Je lákavé vzít věci přímo z nákupní tašky a hodit je do mrazničky. Jenže pro většinu potravin to není správné řešení. Proč? Protože většina obalů nechrání naše jídlo tak, jak si myslíme. Zejména, pokud je obklopené vzduchem, mráz ho poškodí.
Jak to udělat zprávě? Vyberte potravinu z původního obalu a vložte ji do kapes určených k mražení potravin. nebo do vzduchotěsných nádob. Prodloužíte životnost potravin.
Potraviny před zmrazením neupravíte
Další častou chybou, kterou děláme je, že nepřemýšlíme dopředu. Zaměřte se na to, na co v budoucnu danou potravinu použijete a jak můžete zjednodušit přípravu jídla.
Například, pokud víte, že nepoužijete celou tác masa najednou, rozdělte ho a dejte zmrazit zvlášť. Také se vyplatí před zmrazením nakrájet zeleninu, kterou použijete do polévky, či jako přílohu.
Nemrazíme čerstvé potraviny
I vy jste si mysleli, že potravinu uloženou v chladničce stihnete sníst do data spotřeby? Když se už blíží exspirace, rozhodnete se tuto potravinu zamrazit – vždyť ji sníte později.
Zmrazování potravin, zejména ovoce a zeleniny, když jsou čerstvé, je však mnohem lépe. Proč? Protože jim zůstane skvělá chuť a zejména živiny. Pokud necháme zeleninu či ovoce v chladničce vadnout a až potom plody vložíme do mrazáku, ztrácíme důležité vitamíny a minerály.

Zeleninu se vyplatí před zmrazením kratičké povařit nebo přelít vroucí vodou a poté opláchnout studenou. Tento postup neutralizuje přítomné bakterie.
Neoznačuje potraviny a jídla, které mrazíte
Největší chybou, kterou děláme, je že neoznačujeme potraviny a jídla, které do mrazničky ukládáme. Nejen že nevíme, co se ve které nádobě skrývá, ale už vůbec ne datum, kdy jsme jídlo zamrazili. Ani mraznička neudrží jídlo použitelné donekonečna. Proto je načase udělat si v ní pořádek a každou nádobu či balíček označit nejen názvem, ale i datem, kdy jste ho dali zamrazit.