Popíjení matcha vychází ze starodávné japonské tradice. Jeho kořeny sahají až do období Tang, kdy buddhističtí mniši přinesli semena zeleného čaje do Japonska. Během let se zrodila unikátní kultura spojená s přípravou a konzumací matcha čaje.
Chráněná před sluncem
Kouzlo matcha vzniká z jedinečného stylu pěstování čajových keřů, které jsou několik týdnů před sklizní chráněny před sluncem, čímž si lístky zachovají pronikavě zelenou barvu. Tato tradice se datuje až do 12. století. Matcha se připravuje mletím zelených čajových lístků na jemný prášek, původně za použití tradičních kamenných mlýnů. Tento proces uchovává všechny výživné látky obsažené v listech a výsledný prášek je tak bohatý na antioxidanty. Na rozdíl od všech ostatních čajů, ve kterých se byliny louhují, se u matcha konzumuje celá rostlina. Jemný prášek se smíchá s vodou nebo mlékem pro matcha latte a nijak nefiltruje ani necedí, popíjí se v nápoji.
Zdravotní výhody matcha
Matcha není pouze nápojem, je to i zdravotní elixír. Díky konzumaci celých listů nabízí více antioxidantů, než jakýkoliv jiný čaj. Obsahuje vysoké množství polyfenolů, které podporují zdraví srdce a pomáhají bojovat proti volným radikálům. Díky aminokyselině L-theaninu a kofeinu nabízí jemnou energii bez nervozity a podporuje soustředění. Matcha se stala nejen základem pro nápoje, ale také je známá jako doplněk stravy a inspirace pro šéfkuchaře po celém světě. Její bohatá chuť a intenzivní zelená barva ji dělá ideální přísadou do dezertů, smoothies či různých pokrmů. Může být použita k polevám, zmrzlinám nebo přidána do těsta na pečení, čímž obohacuje pokrmy nejen chutí, ale i nutriční hodnotou.
Unikátní chuť a široká škála využití dělají z matcha jedinečný poklad v čajovém světě. Ať už ji pijete pro zdravotní benefity, či si užíváte její intenzivní chuti v kulinářských kreacích, matcha vás zavede do světa harmonie, klidu a zeleného potěšení.